Kardiológiai ultrahang

Kardiológiai kontrollvizsgálat, kardiológiai ultrahang

Túl zajos és nyomasztó világunkban, túlfeszített tempó mellett egyre több az ún. menedzserbetegség, amely a nagy terhelés és a stresszes mindennapok okozta tüneteket gyűjti csokorba. Ezek között is élen járnak a szívvel kapcsolatos megbetegedések: billentyű, koszorúér problémák, infarktus, meszesedések, magas vérnyomás stb.

Abban az esetben, ha valakinek a családjában fordult elő ilyen megbetegedés, nagyon felfokozott tempójú életet él vagy esetleg mindkettő egyszerre jellemző rá, érdemes megelőzésképpen időről-időre kardiológia kontrollvizsgálatokat végeztetnie. A kardiológiai kontrollvizsgálatok csomagja rendelőnként változhat, de általában terheléses és nyugalmi EKG-t, kardiológiai ultrahang vizsgálatot és esetleg különféle laborvizsgálatokat tartalmaz.

Mit nézünk kardiológiai ultrahang segítségével?

Az ultrahang által alkotott képen a kardiológus orvos a kamrák, üregek és billentyűk állapotát, a szívizmok épségét, a szívfal vastagságát és állapotát, a szívburok paramétereit tudja megvizsgálni.

A kardiológiai ultrahang képén elsősorban a látványbeli elváltozásokat lehet észlelni, olyasmit, ha a szív, és a befutó-kilépő erek színe, struktúrája elváltozást vagy sérülést szenvedett. A képen feltűnhetnek a meszesedések, a a rugalmasság elvesztése, illetve a szervek-szövetek fényessége vagy éppen matt felülete, ami gyulladt állapotra, túlműködésre utalhat.

A rendszeresen végzett kardiológiai ultrahang vizsgálat órási segítséget nyújthat abban, hogy még a tünetek jelentkezése előtt felismerhesse az orvos a szívinfarktusra való hajlamot, vagy a felé vezető tendenciákat, esetleges gyenge pontokat. Más esetekben a különféle veleszületett deformációk vagy szívelégtelenség és egyéb krónikus szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikájában lehet elengedhetetlen eszköz a kardiológiai ultrahang.

Ha már bekövetkezett a baj, az infarktus következményeit is kardiológiai ultrahanggal lehet a legpontosabban felmérni: a szövetelhalás, az elzáródások és/vagy szűkületek könnyen felismerhetőek a segítségével és ezek tudatában alakítható a további kezelés terve.

A megelőzésben és a kezelésben is óriási szerepe van!

Napjainkban elmondhatjuk, hogy körzeti orvosi, munkaegészségügyi és belgyógyászati rendelő nem nagyon lehet meg kardiológiai ultrahang készülék nélkül. Forduljon hozzánk bizalommal, ultrahang bérlési vagy vételi szándékával! Kedvező konstrukciókkal, korrekt árakkal és nagy szakértelemmel várjuk az érdeklődőket!