Állatorvosi ultrahang

Mert ők még beszélni sem tudnak...

Az állatorvosi ultrahang jelentősége

Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban kizárólag a tünetek tartós megfigyelése, valamint a röntgen és a laboratóriumi vizsgálatok tették lehetővé.

Az állatok nem tudják kifejezni és megfogalmazni a tüneteiket, az állapotuk változásait, ezért az állatorvosok kizárólag a fizikai elváltozásokból tudják felismerni a kóros állapotokat, betegségeket, odafigyelést igénylő helyzeteket.

A röntgen káros sugárzást alkalmaz, ismételhetőségére komoly korlátozások vannak. A laborvizsgálatok olykor akkor is normális eredményt mutatnak, amikor különféle tünetek jelzik, hogy még sincs minden rendben odabent. Így gyakran fordult elő korábban, hogy amikor felnyitották végül az állatot, meglepetések várták az orvosokat odabent. Mindezt megelőzhetjük az állatorvosi ultrahang alkalmazásával.

Az állatorvosi ultrahang alkalmazásnak esetei

Az állatorvosi ultrahangot – az embereknél alkalmazotthoz hasonlóan – nem csak akkor szokták használni, ha betegség gyanúja áll fenn, hanem pl. a vemhesség nyomon követésénél is egyre gyakrabban alkalmazzák. Így meg lehet állapítani, hogy megfelelően fejlődik/fejlődnek a magzat(ok), és hogy mennyire sima lefolyású vagy komplikált szülés várható.

A hatékony és pontos állatorvosi diagnosztika nem csak a házi- és kedvtelésből állatok esetében jelentős, hanem a haszonállatoknál is óriási szerepet kap, hiszen a nagy csoportlétszámmal rendelkező állatoknál különösen fontos, hogy az esetleg betegségeket, fertőzéseket a lehető legkorábban felismerjük, illetve, hogy elkerüljük a fölösleges műtéteteket.

Az alkalmazás lehetőségei

Az utóbbi években egyre több kiváló diagnosztikai eszköz kerül át a humán diagnosztika területéről az állatgyógyászatba (mint pl. az állatorvosi ultrahang). A többnyire magánfinanszírozású állatorvosi rendelők és klinikák sokszor nehéz helyzetben vannak, amikor el kell dönteni, hogy melyik drága eszközt válasszák a másik rovására, amikor felszerelik a vizsgálóhelyiségeket.

Az általunk kínált állatorvosi ultrahang bérlési lehetőség több szempontból is kedvező megoldást nyújt ezekben az esetekben: a kiváló műszaki és esztétikai állapotban levő készülékek mindegyike bevizsgált és átvizsgált, rendszeres karbantartáson esnek át. A meghibásodás esetén történő javítás, alkatrészcsere a tulajdonos felelőssége.