Mi az az 5D ultrahang?

Mi az az 5D ultrahang?

Ez év januárjában adták hírül hazánkban a különféle tv-adók az 5D ultrahang világújdonságként való bemutatását. Az eddigieknél sokkal részletesebb és élethűbb képet készítő ultrahangkészülék nem csak a képalkotásban nyújt kimagaslót, hanem 3 és 4D-s társainál abban is innovatívabb, hogy bonyolult méréseket és szűréseket is képes automatikusan elvégezni.
Ezáltal a kezelő ejtette hibákat, pontatlanságokat is kiküszöböli, és tévedhetetlenül pontos eredményeket nyújt néhány életfontosságú szűrés, mint pl. a nyaki redő vastagságának mérése során, amely a Down-szindróma korai megállapítására szolgál.
 
Az 5D ultrahang képét a vizsgálat során 3D-s televízión jelenítik meg. Így a kiváló minőségű kép már eleve sokkal nagyobb élményt jelent, mint a korábbi ultrahangképek, de 3D-s szemüvegen át már valóságközeli látványt élvezhetünk.
 
A rendkívül fejlett gép segítségével a gyermek testét, a méh állapotát, de akár metszeti képeket is vizsgálhatnak az orvosok, ami egyszerre teszi lehetővé a magzat belső szervi, vázszerkezeti és külalaki vizsgálatát. A vizsgálat során az orvos megadhatja azokat a síkokat, amelyeken a leghatékonyabb a hozzáférés például különböző csontokhoz, így egyszerűen elvégezhetőek a különféle mérések, pl. egy adott csont hosszának megállapítása.
Ez a lehetőség nagyban megkönnyíti a vizsgáló orvos munkáját: Korábban a vizsgálat előtt igyekeztek a pocaklakót mozgásra bírni, hiszen ha mozdulatlan volt – esetleg éppen aludt – akkor csak az egyik nézetét lehetett ultrahanggal leképezni. Tehát a mozdulatlan magzat vizsgálata nem mindig lehetett teljes körű, a mozgó magzatot megvizsgálni pedig igen nehéz és körülményes volt.
 
A műszer számos egyéb, a korábbi 3 és 4D-s gyakorlatban igen bonyolult és nagy hibaszázalékkel rendelkező mérést leegyszerűsít, felgyorsít és pontosabbá tesz a készülék automatizmusa, amely a vizsgálatos során önállóan gyűjti és tárolja az adatokat.
 
A készülék ára természetesen borsos, bár az első példányt hazánkban egy magánklinika vásárolta meg. Azon orvosok és magánrendelők számára, amelyek szeretnék a szolgáltatásaik körét egy ilyen innovatív és értékes készülékkel bővíteni, a könnyebben járható út a bérlés, amely rövid és hosszú távra is elképzelhető.