Hány legyen a D? 2. rész

Hány legyen a D? 2. rész

A matematikában, a fizikában és az orvoslásban is a 3D a térbeliséget, vagyis annak 3 dimenzióját jelenti. A 3 dimenzió a síkhoz képest a magasságot jelenti.  A 3 D ultrahang a vizsgált területnek nem csak egy szeletét kínálja nekünk, hanem a megszemlélt szerv, vagy magzat térbeli képét rajzolja elénk. Mindezt úgy képes elérni, hogy a vizsgálófej által letapogatott, egymás alatt elhelyezkedő síkokból képez egy térbeli látványt. Ezeket a síkokat a vizsgálófej igen gyorsan észleli, így képzelhető az el, hogy össze tudnak állni egyetlen 3 dimenziós képpé a síkban érzékelt információk.
 
A 3D-hez képest egy D-vel többet tartalmazó 4D ultrahang technológia plusz egy D-je az idő dimenziója. Vagyis a térbeli „ábra” nem mozdulatlanul, hanem időbeli folyamatban, azaz a helyváltoztatásokat, mozdulatokat is ábrázolva tárul elénk. Ennél a technológiánál a síkok letapogatása már oly gyorsan történik, hogy ezek elmozdulását is értelmezni tudja a vizsgálófej, és képes a rengeteg beérkező információt három dimenziós mozgóképpé, filmmé összeállítani a szemünk előtt.
 
Míg a 2D technológia  a magzat belső szerveinek, vázszerkezetének felmérését tette lehetővé, a 3 és 4D ultrahang technológia a külalaki vizsgálatok kiváló terepe. Jól láthatóan ábrázolja a pici arcát, testrészeit, bőrfelületét, másodlagos nemi jellegét.
 
A 4D ultrahang filmek és babamozik a mamának és a papának az érdekesség élményén túl számos lehetőséget kínálnak. Már jóval a születés előtt megismerhetik gyermekük arcát, gesztusait, ismerősként gondolhatnak rá, ami erősíti a születő érzelmeket és megkönnyíti a majdani kötődés kialakulását. A részletgazdag és valóságos élményt nyújtó látvány megnyugtatja a szülőket a baba hogylétét illetően is.
 
A méhen belüli képalkotást szolgáló eszközök egy része (2D ultrahang) kifejezetten a diagnosztikát szolgálja, míg másik csoportjuk (3D és 4D ultrahang) pedig az életre szóló élményeket. Egy modern orvosi rendelőből nem hiányozhat egyik sem, szerencsére számos olyan műszer-típus létezik, amelyek többféle ultrahang típussal képesek dolgozni. Ha rendelője szolgáltatásait szeretné bővíteni ultrahanggal, vagy meglévő 2D készüléke mellé hasznos lenne innovatívabb típus, béreljen tőlünk ultrahang készüléket!