Hány legyen a D? 1. rész

Hány legyen a D? 1. rész

A kismamák számára a terhesség időszaka különleges, főleg, ha az első gyermeket várják. Ilyenkor minden érzés, minden hangulat új, a baba mozdulatai és érintései szokatlanok, mégis ismerősek, bensőségesek. A magzatot a szíve alatt hordozó kismamának is óriási élmény, ha pl. a 4D ultrahang segítségével megláthatja  a babáját, saját szemével győződhet meg az épségéről, a fejlődéséről, a neméről.
 
Ugyanakkor pl. a 4D ultrahang, és az egyre fejlettebb képalkotó eljárások rendelkeznek egy másik, nagyon fontos hozzáadott értékkel is, amelyre kevesen gondolnak csak: a családtagokat, barátokat is „összehozzák” a babával. Azok, akik a terhesség ideje alatt még fizikailag nem tapasztalják meg a baba létét (vagy csak érintőlegesen a pocakon keresztül), ahogy meglátják a 4D ultrahang képernyőn, sokkal valóságosabbnak érzik, így könnyebben táplálnak iránta érzelmeket, ami visszahat a várandós anyukára is.
 
Foglaljuk össze röviden, hogy a különféle (fejlettségi szintű) ultrahangos vizsgálati eszközök miben különböznek, illetve mit tudnak nyújtani a kismamának és a családjának (sőt szükség esetén az orvosának is)!
 
A 2D, ahogy a neve mondja kétdimenziós kép, azaz egy fénykép a gyermekről a méhben. Ezt a fényképet úgy készítik, hogy ultrahang-hullámokat bocsájtanak a mama pocakjába. Ezen hullámok egy része a különféle szöveteken áthatol, egy része visszaverődik, a továbbhaladó rész később verődik vissza stb. A vizsgáló fej alkalmas a hullámok kibocsájtására, ugyanakkor a visszaverődő hullámok érzékelésére is, így a visszaérő hullámokból áll össze a kép, amely a képernyőn végül megjelenik.
 
A 2D ultrahangkép nehezen értelmezhető a hozzá nem értő szem számára, hiszen síkban ábrázolja a vizsgált területet, és igen elmosódott, zavaró tényezőkben bővelkedő képet ad. Napjainkban a 2D ultrahangot inkább a belső diagnosztizálásakor, illetve a magzat egészségi állapotának felmérésekor alkalmazzák. 
 
Régen ez volt az egyetlen útja a magzat képnek megjelenítésére, és természetesen ez is igen megható volt a szülők számára, különösen, hogy a kicsi szívhangját is meghallgathatták közben. A napjainkban elterjedőfélben levő 4D ultrahang és 5D ultrahang azonban összehasonlíthatatlanul tisztább és differenciáltabb képet, és ezáltal mélyebb és emberközelibb élményt ad.