Genetikai ultrahang – mit fed a fogalom? 2.

Genetikai ultrahang – mit fed a fogalom? 2.

A genetikai ultrahang nem egyetlen vizsgálati alkalmat jelent. A terhesség különböző szakaszaiban más és más jelek követhetőek nyomon. Ugyanakkor – bár az ultrahangról közvetlen káros hatást eddig nem mutattak ki – a vizsgálatokat csak indokolt esetekben szabad elvégezni. Ilyenkor azonban igen fontos, hogy megtörténjenek, és ebben a kezelőorvosnak nagyon nagy szerepe van.
 
Vívja ki páciensei bizalmát azzal, hogy szolgáltatásai közé beilleszti az ultrahang vizsgálat lehetőségét is! Béreljen ultrahang készülékeket, kiváló állapotban, átvizsgálás után, bevizsgáltatva!
 
A genetikai ultrahang vizsgálatok egy részét angol standardek alapján végzik. A kockázatszámítás alapját egy folyamatosan növekvő adatbázis adja, amelynek kiértékelése standardizáld módszerekkel, egy központi diagnosztikai intézetben történik. Ahogy telik az idő, egyre növekszik az adatbázis, így egyre pontosabb becslések megtételére lesz lehetőség. A kockázatszámítási procedúrát fejlett, 3 vagy 4D ultrahangvizsgálat egészíti ki.
 
A terhesség mely szakaszaiban és milyen vizsgálatokat tartalmaz a genetikai ultrahang?
 
A 11. és 13. hét között
 
A genetikai ultrahang vizsgálat első alkalma hüvelyi ultrahang vizsgálatot takar. Ebben az időszakban már sokatmondóak a magzat méretei és életviszonyai. Mérhető a tarkótáji folyadékgyülem, a koponya mérete és alakja, végtagok állapota. Ebben a korban már számszerűsíthető a Down-szindróma és két másik kromoszóma rendellenesség kockázata, ezen számok alapján eldönthető, hogy szükség van-e további biokémiai vagy invazív vizsgálatokra (pl. amniocentézis). Ebben az időszakban, az ultrahangos és a biokémiai vizsgálatok együttes alkalmazásával a kromoszóma-rendellenességek 90%-a kiszűrhető.
 
Az FMF standard alapján ebben az időszakban tarkódredő, orrcsont, agykamra, orr mögötti háromszög, Ductus Venosus flow, Tricuspidalis regurgitatio, valamint szív, gyomor, húgyhólyag, nagyerek, végtagok vizsgálatát végzik el. A következő betegségek kockázatát mérik: Down-szindróma, praeclampsia,  magzati retardáció, koraszülés kockázata.
 
A 17. és 22 hét között
 
A 18. héten hasi ultrahangot végeznek, amelyen alaposan megvizsgálják a szervek állapotát. A szervi-szervrendszeri vizsgálat mellett a magzat általános állapotát is felmérik, valamint elváltozások tovább jeleit keresik. Ennek részét képezi a koponya, mellkas, gerinc, hasfal, vesék alakjának, méretének vizsgálata.
 
Ezen a vizsgálaton klinikáktól függően a következő pontokra terjed ki az ultrahangos szűrővizsgálat: biometriai adatok (testméretek) ellenőrzése, arcszerkezet, agyi struktúrák, vizsgálata, szív (érrendszer, üregrendszer, billentyűk, nagyerek, véráramlás), hasi szervek és hasfal ellenőrzése, méhlepény helyének és állapotának, magzatvíz mennyiségének felmérése.