Genetikai ultrahang – mit fed a fogalom? 1.

Genetikai ultrahang – mit fed a fogalom? 1.

A magzati diagnosztikai módszerek fejlődésével az utóbbi években egyre korábban mutathatóak ki a terhesség során a különféle magzati genetikai elváltozások, fejlődési rendellenességek. Ezek egy részének a magzati fejlődés különböző szakaszaiban látható jelei vannak, ezeket hivatott észrevenni az ultrahang-vizsgálat. Ha valamilyen tényező – a mama kora, a család kórtörténete, kórelőzmények vagy a szülők életében jelen levő rizikófaktorok – indokolja, az orvos célzott genetikai vizsgálatokra küldheti a kismamát. Ezek egy része biokémiai vizsgálat, egy része pedig ultrahangos diagnosztika.
 
Mivel az ultrahang-készülékek drágák, nem minden rendelőben találhatóak meg, ezért ultrahangos vizsgálatot sok esetben másik nőgyógyászati rendelőben végzik, mint ahova a kismama eredetileg jár. Ez amellett, hogy kényelmetlen, bizalomvesztéshez is vezethet, hiszen óhatatlan, hogy nem a választott orvos fogja elvégezni a vizsgálatot az idegen helyen. Kerülje el a kellemetlenségeket, és bővítse szolgáltatásait tervezhető és alacsony költségek mellett: béreljen ultrahangkészüléket már 50 ezer forint/hótól!
 
Mi értelme van a genetikai vizsgálatoknak?
 
A genetikai ultrahang vizsgálat során az orvos azokat a jeleket keresi az ultrahangképen, amelyek genetikai betegségekre utalhatnak: nyitott gerinc, degeneratív tarkóredő-méret, orrhossz, továbbá alaposan ellenőrzik az egyes szervek állapotát is.
 
A rendellenesség természetéről és fokozatáról egy erre szakosodott orvoscsoport (szülész, nőgyógyász, genetikus, gyermeksebész, gyermekgyógyász) alkot közös szakvéleményt, amely tartalmazza az életkilátásokat, a korrekciós lehetőségeket és gyógymódokat is. Mivel a jogszabályok bizonyos esetekben lehetővé teszik a terhesség előrehaladott szakaszában is annak megszakítását (a 24. hétig), abban az esetben, ha súlyos rendellenességre derül fény, a kezelőorvosok fontosnak tartják, hogy a szülők mindig a lehető legtöbb, legpártatlanabb és legrészletesebb információk alapján dönthessenek.
Ugyanis manapság már nagyon sok esetben lehetőség van a születés utáni korrekcióra, főleg, ha olyan intézményben születik a baba, ahol rögtön a szülés után azonnal megkaphatja a megfelelő ellátását. Ilyen módon korrigálható a szívbetegségek egy része, a hasfalzáródásik hibák, a végtagokkal kapcsolatban felmerülő különféle rendellenességek, húgyutak egyes elváltozásai stb. Ez a terület az utóbbi időben igen gyorsan fejlődik – sőt, főleg nyugaton egyre nagyobb teret nyernek a terhesség során végzett korrekciós műtétek is.