Babamozi – luxus vagy létszükséglet?

Babamozi – luxus vagy létszükséglet?

A gyermekvárás körüli szükségletek kielégítése óriási üzlet lett manapság, és sajnos el kell ismerni, hogy az élelmes forgalmazók és szolgáltatók nem csak olyan dolgokat kínálnak a leendő szülőknek, amelyek nélkülözhetetlenek. Mivel a gyermekének minden szülő a legjobbat akarja, sokszor elhagyja az embert a józan ítélőképesség és értelmetlen dolgokat is megvesz vagy túl sokat képes adni egy-egy fontosnak ítélt dologért.
 
A méhen belüli képalkotó eljárások az elmúlt néhány évben rendkívül gyorsan fejlődnek. Még a napjainkban szülővé váló embertársaink gyermekkorában sem volt általánosan elfogadott vizsgálati eszköz az ultrahang hazánkban, most pedig a kötelező többszöri 2D ultrahang mellett évről évre „több D”-s ultrahangot, valamint 4D babamozi élményét ajánlják az erre felkészült rendelők.
 
Az igazság ebben a kérdésben, hogy meg kell tudnunk húzni a határt: a 2D ultrahang vizsgálatokra diagnosztikai céllal kerül sor, míg a 3D képek és a 4D babamozi elsősorban az élményt szolgálja (bár előfordulhat, hogy az ultrahangot végző szakorvos véleményt és diagnózist küld a kismama szülészorvosának).
Tehát igaza van azoknak a hangoknak, akik arra hivatkoznak, hogy „számos gyermeket enélkül is kihordtak és megszültek” (és bizony nem is olyan régen) de az ellenzők arról elfeledkeznek, hogy abban az időben a szülő-gyermek kötődésre, a mama megnyugtatására és a gyermek kiszolgáltatottságának csökkentésére is kisebb hangsúlyt helyeztek.
 
Számos kutatás bizonyítja, hogy mennyire fontos és jó hatású a minél korábban kialakuló baba-mama kapcsolat, és ennek az egyik alapköve lehet a minél élethűbb ultrahang kép vagy film. A 4D babamozi révén nem csak a mamája kerülhet kapcsolatba a babával, hanem az édesapja is. A papa, aki fizikai kapcsolat, az erre a célra termelődő hormonok, valamint fizikai átalakulások híján csak külső szemlélő a terhesség során, és így kevésbé érzi magát érintettnek szülőként ebben az időszakban.
 
Mindkét szülő, megismerve babájuk arcvonásait, kis teste vonalait, a gesztusait, egy-két 4D babamozi alkalom után már kedves ismerősként gondol a gyermekre, bátran el tudja képzelni a pocakon belül életét és fantáziálhat arról a jövőről, amikor megérkezik a külvilágra a gyermek. Ez erősíti a kötődést, amelyből a felelősségvállalás, az intuíció és egyéb szülői tulajdonságok kifejlődnek.