Az EKG-vizsgálat menete

Az EKG-vizsgálat menete

Az EKG vizsgálatról a legtöbben annyit tudunk, hogy akár komoly szívbetegségeket is felfedhet, éppen ezért igen ijesztőnek hangzik, ha valakit EKG-re küldenek. Nem kell azonban ettől megijedni, ugyanis nem csak akkor van erre szükség, ha valakinél szívbetegséget gyanítanak. Teljesen általános belgyógyászati kivizsgálás esetén is készítenek EKG-t, vagy például a terhesgondozás kötelező részét is képzi ez a vizsgálat. Sokszor mindössze arra szolgál, hogy megbizonyosodjunk róla, minden rendben van. Persze van, amikor tényleg problémát fed fel, esetleg segít azonosítani azt, és felállítani a diagnózist.

Egyáltalán nem fájdalmas

Első körben nem árt tudni, hogy az EKG vizsgálat nem tart sokáig és egyáltalán nem fájdalmas, így nem kell félni tőle. Az EKG vizsgálat menete lényegében annyi, hogy egy speciális berendezés segítségével megnézik, hogy a szívünk megfelelően működik-e. Az eljárás egyáltalán nem invazív, semmilyen beavatkozást nem igényel, így különösebb előkészületet sem. Tulajdonképpen csak a le kell vetkőzni fölülről, ezt követően pedig elektródákat helyeznek el a páciens testén, szám szerint általában tizenkettőt. Ezután mindössze annyi a dolgunk, hogy nyugodtan feküdjünk, egyenletesen lélegezzünk, illetve ha azt kérik, pár másodpercre tartsuk vissza a lélegzetünket.

A gép méri az adatokat

Mialatt mi nyugodtan fekszünk, az EKG berendezés méri az adatokat. Annyi kellemetlenség előfordulhat, hogy szükséges lehet a szőr leborotválására (leginkább férfiak esetében), mert így az elektródák könnyebben tudják érzékelni a jeleket. Az EKG berendezés az elektródákon keresztül mért adatok alapján megrajzolja az úgynevezett elektrokardiogramot, aminek segítségével az orvos kap egy képet a beteg állapotáról. Az egészséges szívműködésnek igen jellegzetes, szabályosnak mondható EKG-képe van, ha ettől valamilyen eltérés látszik, az betegségre utal. Az elektrokardiogram elemzéséhez értő orvosnak általában arról is van elképzelése, hogy pontosan mi lehet a rendellenesség, milyen irányban kell vizsgálódni.